Bygg och vårda ditt konsultvarumärke
På dagens arbetsmarknad är det självklart att både företag och människor behöver arbeta med sitt varumärke. Inom konsultvärlden finns det många som gör och kan samma sak som en själv vilket gör det än mer relevant att ha ett starkt personligt varumärke.
Ditt personliga varumärke är kortfattat hur du uppfattas av andra i din omgivning – inte vem du själv tycker att du är. Det handlar om ditt beteende, dina åsikter, kunskaper och värderingar. Det är hela upplevelsen av att ha med dig att göra. Ditt rykte. Ett starkt personligt varumärke inger förtroende och är avgörande för att bygga relationer med kunder och kollegor. Det är också det som uppdragsgivaren ser hos dig och som får dig att sticka ut under en kundintervju.
Vi har alla redan ett personligt varumärke. Vare sig du gjort det medvetet eller inte så har du skapat dig ett. Din omgivning har en upplevelse av dig, men vilka intryck har du givit dem?
Det finns många saker som påverkar ditt personliga varumärke:
- All din skriftliga och muntliga kommunikation (mail, sms, presentationer, rapporter, analyser, möten, vardagliga konversationer etc.)
- Din e-postsignatur
- Alla dina sociala medieprofiler
- Hur du behandlar andra
- Din arbetsmoral
- Rollen du spelar i branschen
- Din umgängeskrets
- Vad som visas när man söker på dig på nätet
- Vad andra säger om dig
- Allt annat du gör som skapar intryck på olika sätt
Det är viktigt att se över det varumärke du idag redan har. Trots att det är omgivningens upplevelse av dig som definierar ditt varumärke så finns det mycket du kan göra för att ta kontroll över hur du uppfattas.
Ta reda på vad folk tänker om dig
Till att börja med behöver du förstå hur du uppfattas av andra. Här behöver du be om feedback. Fråga några du litar särskilt mycket på och be dem vara ärliga. Vad är du känd för och hur uppfattas du av andra? Vad är dina styrkor och vad behöver du förbättras på? Alla har brister vilket är helt ok. Fokusera på dina styrkor och jobba på de svagheter som är viktiga för dig eller ditt jobb.
När du fått en klar bild av hur ditt varumärke ser ut idag så behöver du fundera på hur du vill fortsätta. Är det någonting du inte är nöjd med men som kan justeras med hjälp av din kommunikation? Är det någonting du vill trycka extra på och positionera dig som? Fundera över de förändringar du vill göra.
Definiera din målgrupp
Dina intressenter är de som på ett eller annat sätt är viktig för din karriärsutveckling – kunder, samarbetspartners och uppdragsgivare. Många finns förmodligen redan i ditt nätverk medan andra inte gör det men som du säkerligen skulle vilja ha kontakt med. Du behöver göra klart för dig vilka du vill ska känna till dig och ditt varumärke.
Håll fokus
Tyck inte till om allt som kommer din väg. Se till att välja dina hjärtefrågor eller din nisch och fokusera på det. Se till att skapa eller engagera dig i konversationer kring dessa. Det skapar en tydlighet i ditt varumärke.
Välj dina kanaler
LinkedIn, Twitter, Instagram, Facebook, blogg, YouTube – vilka kanaler ska du finnas och synas på? Fundera på var dina intressenter finns och fokusera på de kanalerna. Idag har alla möjligheten att vara sin egen publicist – alla har sin egen plattform. Vad är syftet med din närvaro på kanalen och vad ska du kommunicera?
Var konsekvent och planera aktiviteter
Bygg ditt nätverk genom att skapa kontakt med personer. Vilka relationer behöver du bygga och underhålla? Var genuint intresserad och skapa relationer. Publicera gärna återkommande inlägg som är intressanta, läsvärda och kanske till och med utbildande för ditt nätverk. Det kan handla om egna artiklar, kortare inlägg med bild, video, analyser, infographics eller erbjud dig att skriva i företagets blogg. Definiera en strategi som faktiskt kommer funka för dig i längden. Välj aktiviteter som passar dina förmågor och intressen, du behöver inte göra allt.
Lev ditt varumärke
Lev och förmedla ditt varumärke så mycket du kan. Du kan inte säga en sak men göra en annan – ditt varumärke måste vara autentiskt. Visa ditt varumärke konstant genom hur du uppträder och kommunicerar. Kom ihåg att ditt varumärke är både ditt rykte och dina meriter.
Kom ihåg
- Det är aldrig för tidigt eller för sent för att börja bygga ditt varumärke. Det byggs inte över en natt utan det kräver en hel del självdisciplin och konsekventa handlingar.
- Sluta fråga vad du får och tänk istället hur du kan tillföra värde till ditt nätverk.
- Behöver du vässa din kommunikation? Ta hjälp när det behövs.
- Varumärket är inte statiskt. Det utvecklas organiskt med din egen utveckling.
Nyfiken på att lära dig mer om hur du kan bygga ditt personliga varumärke på LinkedIn? Följ Linda Björck, expert på LinkedIn.
Vill du veta mer? Läs mer om Castra här.